Utbildningar inom marknadsföring

Den som vill utbilda sig inom marknadsföring har många möjligheter, både i Sverige och utomlands. Marknadsföring är inte längre det traditionella yrke det var för några årtionden sedan, utan idag innebär marknadsföring så mycket mer än traditionell reklam och att fungera som ett stöd till företagets säljorganisation. Den som jobbar med marknadsföring idag behöver ofta hänga med den moderna tekniken eftersom en stor del av den moderna tidens marknadsföring sker på internet. Att promota och föra fram produkter och tjänster via sociala medier, sökmotorer och bloggar har öppnat nya dörrar för dagens marknadsförare som har mång olika typer av jobb och branscher att välja på efter avklarad utbildning.

Utbildningar inom marknadsföring

Det finns både traditionella och mer moderna sätt att utbilda sig inom marknadsföring. De flesta stora universitet i Sverige har idag ekonomiska utbildningar med marknadsföring som en inriktning, till exempel Växjö universitet och Halmstad högskola. Det finns också möjlighet att utbilda sig inom marknadsföring på IHM Business School i Stockholm, och det finns även en rad KY utbildningar för den som föredrar det. Många marknadsföringsutbildningar har ekonomi i botten och utgår från den ekonomiska världen, medan andra utbildningar har sina rötter i den mer estetiska naturen och lär ut marknadsföring från det perspektivet. Vilken utbildning man föredrar, och vilken som är ”bäst”, är en smaksak och det är alltid bäst att välja en utbildning utifrån egna preferenser. Det kan också vara bra att prata med tidigare studenter på den utbildning man har tänkt välja, för att se hur de ser på sin utbildning efter examen och vilken typ av jobb de har fått efter skolan.

Den som vill utbilda sig utomlands har många olika alternativ. Svenska universitet erbjuder utlandsstudier i till exempel USA och Australien, där det finns många bra och internationellt erkända universitet inom just marknadsföring. En examen från ett sådant universitet öppnar ofta dörrar inom arbetslivet och är perfekt för den som vill jobba internationellt efter skolan. Många utbildningar både i Sverige och utomlands erbjuder också möjligheten att praktisera och lära känna olika typer av arbete inom marknadsföringsyrket under studietiden. Det kan vara ett bra sätt för att prova på yrkeslivet och få in en fot i en annars ganska tuff bransch med relativt hård konkurrens.