Sökoptimering

Allt fler svenska företag väljer att satsa på sökoptimering för att locka besökare till sin webbplats. Sökoptimering förkortas ofta SEO från engelskans ”Search Engine Optimization” och innebär kort och gott att man arbetar aktivt för att en speciell webbplats eller sajt ska synas så högt upp som möjligt i listan av resultat när en användare söker efter speciella fraser eller ord på nätet. Ofta är sökoptimering speciellt inriktat på de stora sökmotorerna Google, Yahoo, Bing eller liknande. Som du säkert själv har märkt är det sällan som man orkar klicka sig igenom flera sidor av sökresultat, och det blir därför allt viktigare för en sida att hamna högt upp bland resultaten, helst bland de översta tre eller åtminstone översta fem resultaten i listan. Få användare klickar sig ens in på sida nummer 2 av visade sökresultat, vilket gör att den som har en webbplats som hamnar högt upp bland sökresultaten har betydligt större chans att få besökare till sin sida än den vars webbplats hamnar långt ner i sökmotorernas resultatlista.

Sökoptimering

SEO och sökoptimering är helt enkelt att göra sin webbsida mer relevant genom optimering och noggrann planering, samt att göra den mer populär med hjälp av intressanta länkar. Genom att tänka steget längre både när man planerar och tillverkar webbplatsen, samt jobba aktivt med att hålla sajten levande genom att uppdatera kontinuerligt med relevanta länkar så kan man påverka webbplatsens position i sökmotorernas resultatlistor.

Genom att använda sökoptimering för din webbplats har du möjlighet att inte bara dubblera antalet besökare utan röra dig från några hundra besökare till flera hundra tusen besökare. Man brukar prata om att 80% av alla besökare på en webbplats kommer från Google, och om du inte syns så hittar folk helt enkelt inte fram till din sajt. Vill du att din webbplats ska vara en av tusen små mörka prickar i mörkret, eller vill du att just din webbplats ska sticka ut och hamna överst listan av sökresultat på Google? SEO och sökoptimering är inte något svårt eller krångligt, utan innebär att du effektiviserar din sida och tänker igenom vilka sökord du vill ska trigga visningar av just din webbplats. Sökoptimering och SEO är en typ av marknadsföring som definitivt är på väg upp och som förmodligen kommer bli ännu vanligare under de kommande åren.